Tiedätkö sen tunteen, kun haluaisit luovuttaa? Päästää irti kaikesta, kun et enää jaksaisi olla kannattelijan roolissa. Mutta et silti voi tehdä sitä, koska liian moni ihminen tarvitsee tukeasi. Sinulla ei ole varaa jättää omia lapsiasi pulaan juuri nyt. Myöhemmin, sitten myöhemmin ehdit omistautua omalle surkeudellesi ja masentua lopullisesti.

Pidät kulisseja yllä, kuin sinulla ja perheelläsi olisi kaikki hyvin. Silti pyrit välttämään tilanteita, joissa joutuisit sosiaalisiin kontakteihin ja hymyilemään . Esittämään reipasta. Ja kuitenkin ruoskit itseäsi osallistumaan puolipakollisiin tapahtumiin ihan vain siksi, ettet pääsisi syrjäytymään porukasta. Ettei tarvitsisi jäädä kotiin surkuttelemaan omaa kohtaloaan.

Ellei sinulla olisi joka aamu hyvää syytä nousta sängystä, jäisit vain peiton alle märehtimään. Mutta kun on pakko esittää reipasta, niin minkäs teet. Lapsille ei saa antaa sitä kuvaa, että makoilisit päivät pitkät sängyssä, kun nämä ahertavat koulussa. Ja jokapäiväiset askareet on kuitenkin tehtävä.

Kurkkaat lompakkoon todetaksesi ettei sinne ole tullut enempää rahaa kuin eilenkään oli. Tilillä sama tilanne. Laskupino kasaantuu. Odotat seuraavaa rahantulopäivää, joka on lähellä mutta silti niin kaukana. Taloudellinen epävarmuus sammuttaa lopunkin innon edes yrittää. 

Tiedät, että tästä suosta pääsee vain yhdellä tavalla. Etsit sen kokopäiväisen työpaikan. Mutta kun into meni viimeistään edellisessä haussa. Meriitit olisivat riittäneet, mutta et saanut kutsua edes haastatteluun. Kyseiseen työtehtävään jollain tapaa liittyvien ihmisten tapaamista pyrit välttelemään, koska sinua ottaa niin armottomasti päähän se, ettet ole kelvollinen. Et edes haastatteluun.

Yksinkertaisesti liekkisi on palanut. Kun ennen et suostunut luovuttamaan, nyt harkitset sitä. Pitäisi saada jokin ponnistuslauta, joka sytyttäisi liekkisi jälleen. Jotain turvallista, jotain pysyvää ja säännöllistä. Mutta, nyt lähinnä keskityt vain hoitamaan lastesi asiat kuntoon. Keskityt turvaamaan heidän terveen psyykkisen kehityksen tässä vaiheessa, kun kaikki on heidän kohdallaan vielä avointa. Pyrit tukemaan heitä päätöksissään ja etsimään oikeita ratkaisuja heidän kanssaan. Koska... lapsesi ovat sinulla vain lainassa hetken ajan. Koska... haluat lastesi menestyvän elämässään paremmin kuin itse. Koska... haluat olla se aikuinen, johon voi turvautua tilanteessa kuin tilanteessa. Koska... tämä hetki on tulevaisuuden menneisyys, johon ei tule palata, mutta joka vaikuttaa paljon elämässä pärjäämiseen.